Helgoland 2011

Een paradijs op aarde voor de natuurfotograaf, een paradijs voor de duitse winkel fanaat. Helgoland heeft het allemaal, dit kleine Duitse taxfree eiland ten noorden van het Duitse vasteland herbergt grote kolonies Jan-van-Genten, zeekoeten, drieteenmeeuwen, kleine mantelmeeuwen en zeehonden. Met al meer dan 400 waargenomen vogelsoorten is dit eiland niet enkel voor de vogelfotograaf interessant. In 2011 verbleef ook ik enkele dagen op dit geweldige eiland.

Ongeveer 70km diep in de Noordzee ligt dit kleine eiland van minder dan 2km². Het eiland bestaat sinds een stevige storm in 1720 eigenlijk uit twee eilanden, het hoofdeiland Helgoland, en het kleinere enkel uit duinen bestaande Düne. Op beide eilanden zijn geen auto’s en fietsen toegelaten, op enkele elektrische taxi’s, een vuilniskar en een politieauto na gebeuren alle verplaatsingen te voet.

Wanneer moet ik naar Helgoland?

Op elk moment van het jaar valt er wel wat te beleven. Er zijn wel 3 periodes die extra interessant zijn afhankelijk van je doel. In het voorjaar, vanaf April worden de kliffen bezet door de Jan-van-Genten, drieteenmeeuwen en zeekoeten en zijn deze dus extra fotografeerbaar. Deze blijven zowat heel de zomer aanwezig maar zijn op hun hoogtepunt in mei en juni. In het najaar is Helgoland het Mekka voor de twitchers, in deze tijd van het jaar komen zowat dagelijks speciale dwaalgasten tevoorschijn. In de winter, vanaf begin december kan je op Düne terecht voor de jongen van de grijze zeehonden.

Waar fotografeer ik wat en hoe?

Helgoland is op de te delen in Oberland en Unterland. In het, zoals de naam al zegt, laag gelegen unterland vind je het toeristisch gedeelte. Hier valt voor de fotograaf/natuurliefhebber weinig te beleven. Voor de Jan-van-Genten en andere klifbewoners moet je in het Oberland zijn. Hier kan je te voet komen of via een kabellift. De beste plaats voor het fotograferen van de Jan-van-Genten, zeekoeten, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels is bijna op het uiterste punt van het eiland. Hier zitten de Jan-van-Genten op slechts een meter of 2 van het omheinde pad. De zeekoeten en drieteenmeeuwen zitten vaak wat lager op de kliffen maar ook deze zijn met 300mm en meer goed te fotograferen. Voor vliegbeelden van de JvG’s ben je het best met een 70-200 of dergelijke lens. De JvG’s komen namelijk van over zee aangevlogen tot op enkele meters voor de fotografen en laten zich vervolgens neerstorten op hun nest. Voor vliegbeelden van drieteenmeeuwen en zeekoeten gebruik je best je wat langere lens en zal je vooral snel moeten zijn. Ook een noordse stormvogel scheert regelmatig voorbij en vergt de nodige snelheid van je lens.

Voor zeehonden, eidereenden, kleine mantelmeeuwen, scholekster en andere steltlopers moet je op Düne zijn. Over zowat heel het eiland is een kolonie kleine mantelmeeuwen verspreid. De jongen lopen overal rond op het eiland en zijn zeer goed te fotograferen, kom echter niet te dicht bij want de ouders hebben geen schrik om je aan te vallen. Op de camping lopen enkele tamme scholeksters rond, maar door de vele tenten zijn die niet altijd even goed te fotograferen. Als je echter naar het strand gaat en je iets meer geduld toont zijn ook daar de scholeksters makkelijke te fotograferen. Net als vele andere steltlopers als Bonte strandloper, bontbekplevier, goudplevier,…

Op dat zelfde strand zitten regelmatig verschillende eidereenden, de mannetjes zie je echter nauwelijks tot nooit op het strand. Het zijn namelijk te vrouwtjes die voor de jongen zorgen.

Als laatste heb je uiteraard nog de zeehonden. Op de stranden van Düne heb je namelijk grote kolonies gewone en grijze zeehonden liggen. Er wordt gevraagd op minimum 30m afstand te houden, maar als je voor het opkomen van het water bij de zeehonden gaat liggen komen ze vanzelf wel dichter. Vooral de grijze zeehonden lijken zeer lui te zijn en trekken zich nauwelijks iets aan van de fotograferen. Als je in December naar Düne gaat hebben de grijze zeehonden net jongen gekregen en deze zeehondjes met een witte donzen vacht zijn weel heel fotogeniek. Voor de dwaalgasten moet je zowat overal op Helgoland en Düne zijn, goed je ogen openhouden is dus de boodschap.

Hoe geraak ik er?

Het eiland is te bereiken met de boot of met het vliegtuig. Op Düne is een mini luchthaven, maar deze manier van verplaatsen is ongetwijfeld redelijk duur en zal ik hier dus niet bespreken.

Helgoland is met de boot te bereiken vanuit Wilhelmshaven, Büsum, Hamburg, Bremerhaven en Cuxhaven. Wij kozen voor Cuxhaven als vertrek haven, hier kan je kiezen uit twee verschillende boten. Een snelle catamaran of een tragere ferry. De Catamaran doet er ongeveer 1,5u over en kost je een kleine 100€, de tragere ferry doet er ongeveer 2,5u over maar kost je slechts een 50€. Een nadeel van deze ferry is dat hij niet kan aanmeren in de haven van Helgoland, hierdoor moet je enkele honderden meters voor het eiland overstappen in kleine sloepen. Dit verloopt echter probleemloos waardoor je al snel op de oever staat. Reserveren voor deze boten is mogelijk via onder andere volgende website: www.helgolandlinie.de
Let er wel op dat indien het te slecht weer is de boot niet uitvaart en je dus een dag moet wachten.

Van Helgoland naar Düne

Tussen Helgoland en Düne vaart een hele dag een klein bootje. Dit bootje brengt je ongeveer om het halfuur op enkele minuten van het ene naar het andere eiland. Voor deze overzetboot kan je een 12beurten kaart kopen, ik geloof dat dit op rond de 2€ per heen- en terugvaart kwam.

Waar verblijf ik?

Jan-van-Gent – Helgoland

Ook hier zijn twee mogelijkheden, of je huurt een huisje of hotelkamer op Helgoland of je kiest voor de camping of een bungalow op Düne.
Op Helgoland heb je een enorm aanbod aan hotels in alle prijsklassen, wie het snelst van de boot is heeft het grootste aanbod en kan het beste hotel er uitkiezen. Op voorhand reserveren is natuurlijk ook een optie.
Op Düne heb je verschillende kleine bungalows staan, deze zijn echter niet echt goedkoop (meer dan 100€ per nacht voor een bungalow voor 2 pers.). De goedkoopste optie is met de tent overnachten op de camping. Dit kan echter enkel wel van 1 mei tot 15 oktober. De camping is gelegen in de duinen dus zorg voor voldoende lange ‘haringen’ voor het stevig vastzetten van je tent, het durft daar namelijk wel eens stevig te waaien.
Overnachting op de camping kost 4€ p/p en 8€ per nacht voor een kleine tent. Voor studenten die hun studentenkaart kunnen voorleggen is er nog een korting voorzien. Alle tarieven en andere info over overnachten op Helgoland en Düne is te vinden op www.helgoland.de

Eten & drinken

Op Helgoland zijn er door het toerisme heel wat restaurantjes en winkels waar je voor normale prijzen alles kan eten wat je wil. Op Düne heb je een klein winkeltje waar je de basis dingen kan kopen. In het zelfde gebouw vind je een snackbar, deze sluit echter al om 17u dus voor avondeten kan je er niet terecht.

Bonte strandloper – Helgoland