Bulgarije 2014

In de zomer van 2014 maakten we een roadtrip door Bulgarije. We vlogen richting Sofia en vandaar trokken we met een huurauto eerst door het binnenland om aan de kust te eindigen.

Onze route zag er als volgt uit.

Trigrad:

Een klein bergdorpje waar slechts één geasfalteerde weg doorloopt maar waar we toch een B&B vonden. Reden van het bezoek aan dit dorpje: Een koppeltje rotskruiper dat in de plaatselijke Trigrad kloof zou broeden. Wij hadden pech want de gebruikelijke spleet tussen de rotsen werd dit jaar niet gebruikt maar zelfs dan bleef een bezoekje aan dit dorpje zeker de moeite.
Vanuit het dorp kan je enkele leuke wandelingen maken en ook een bezoekje aan “the devil’s throat”, de plaatselijke grot die je met een gids kan bezoeken was zeker de moeite waard.

Madzharovo:

Dit dorpje is dé plaats in Bulgarije om gieren te spotten. Vlak voor de brug over de Arda (komend vanuit Madzharovo) is er het officiële bezoekerscentrum voornamelijk opgebouwd rond de gieren.
Zoals in zowat elk bezoekerscentrum dat we tegen kwamen op deze reis was het mogelijk om telescopen te gebruiken om de gieren te bewonderen.
Voor de natuurfotografen is er eveneens de mogelijkheid om een hut te huren om de gieren te fotograferen. Wij verbleven in een klein hotelletje in Madzharovo maar ook in het bezoekerscentrum is het mogelijk om te overnachten.
Iets buiten het Madzharovo heb je “The Wild Farm” liggen. Een B&B die zich ook richt op natuurliefhebbers en natuurfotografen.

Burgas:

Van Madzharovo ging het richting kust. Burgas is een lelijke stad langs de zwarte zee maar er zitten wel heel wat vogels!
Op de drie grote meren rond Burgas zitten er massaal veel pelikanen (kroeskop en roze).
Verder ontdekten we tijdens ons verblijf nog 3 mooie plaatsjes die absoluut de moeite waren.

  • Poda Lagoon: Poda lagoon is een gebiedje tussen de zwarte zee en één van de grote meren. Er is een bezoekerscentrum waar je een verrekijker en telescoop kan gebruiken en waar je in het Engels een degelijke uitleg over de vogels rond Burgas kan krijgen. Je kan er ook een leuke wandeling maken langs enkele kijkhutten.
  • Isvorska Reka: Isvorska Reka is een uitloper van Lake mandra, het grootste van de drie meren rond Burgas. Als je vanuit Burgas richting het kleine dorp Dimchevo rijdt passeer je deze kleine uitloper van het meer met heel wat mooie rietkragen. In dit kleine stukje zagen we woudaap, kwak, ralreiger (massaal veel), blauwe reiger, purperreiger!
    Ja kan dit mooie stukje bekijken vanop een heuvel net naast het gebied. (Zie bijgevoegde kaart)
  • Atanasovsko ezero: Het kleinste van de drie meren rond Burgas, maar ook zeker de moeite. Hier en daar lopen er wandelpaden langs het meer. Wij kwamen er onze enige Scharrelaar van de reis tegen.

Niet voor de vogels maar zeker ook een aanrader om vanuit Burgas te bezoeken is het stadje Sozopol. In het oude centrum is het ’s avonds ondanks de drukte absoluut zeer gezellig vertoeven.

Pomorie

Pomorie ligt te noorden van de baai waarin Burgas ligt en is bekend om zijn zoutmeren. Ook hier ligt een zeer knap bezoekerscentrum (volg de pijltjes richting “Salt Museum”) waar je telescopen kan gebruiken. Deze meren worden trouwens niet enkel door vogels gebruikt maar heel wat toeristen en Bulgaren komen er ook een modderbad in nemen. Het voordeel hiervan is dat de vogels al wat aan de mensen gewend zijn waardoor je hier ook zeer goed kan fotograferen. Ik kon er tijdens mijn verblijf steltkluut, bosruiter en dwergmeeuw op een aardige manier fotograferen.

Sinemorets

Onze laatste stop voor we terug richting Sofia reden was Sinemorets. Sinemorets is een klein dorp niet zo heel ver van de Turkse grens maar vooral de plaats waar de Veleka rivier uitmondt in de zwarte zee. Dit is de mooiste riviermonding die ik ooit zag! Helaas lagen er op het strand dat de rivier nog even uit de zee houdt redelijk wat toeristen. Dit weerhield een koppeltje kleine plevieren er echter niet van om op dit strand te broeden en de jonkies liepen vrolijk tussen de toeristen door.

Volgende link brengt je naar een kaart met alle plaatsen die ik zonet beschreef en hier en daar nog een extra interessante plek die hier niet aan bod kwam.

Foto’s: