De jaarlijkse reis werd naar goede gewoonte opnieuw een mix van vogels, goed weer en vanaf dit jaar ook een leuk zwembad voor Jutta. Naar een andere goede gewoonte probeer ik ook nog steeds om elk jaar een nieuw Europees land te ontdekken en zo kwam ik dit jaar uit op Roemenië. Een echte rondreis zagen we niet zitten dus besloten we om 10 dagen te verblijven op de grens van de Donaudelta in het noordoosten van Roemenië.

In het kleine dorpje Murighiol kwamen we terecht in het zeer leuke, propere en prachtig gelegen “Peninsula resort“. Een hotel ideaal voor wie met kleine kinderen op pad is die al eens graag in een zwembad springen en ideaal voor wie zelf graag vanuit zijn zetel langs het zwembad roze pelikanen, kroeskoppelikanen, woudaapjes, witwangsternen en nog veel meer moois waarneemt.

Doel van de reis voor mezelf was om opnieuw een paar leuke soorten op de foto te krijgen en tussendoor een hopelijk mooie lijst van vogels waar te nemen. In dat eerste doel slaagde ik zeker en vast met leuke foto’s van de roze pelikanen, witwangsternen, ralreigers en een leuk koppeltje steenuilen dat vlak naast ons hotel woonde.

Die uitgebreide lijst met vogelwaarnemingen viel een klein beetje tegen. Ik bleef op 92 soorten steken en dat is zeker en vast niet wat je van een reis naar de Donaudelta mag verwachten. Een van de redenen daarvoor is uiteraard dat ik in mijn eentje, en ik ben ondertussen niet meer de best getrainde vogelkijker, wel wat soorten mis of simpelweg niet herken. Reden twee is uiteraard dat we simpelweg nog al vaak voor het zwembad hebben gekozen in plaats van verre tochten door de streek te maken en als we toch op tocht gingen soms gewoon pech hadden. De steengroeve met roze spreeuwen had voor mij geen roze spreeuwen in petto, de moerassen rond Istria bezochten wij tijdens een geweldige stortbui al leverde die uiteindelijk toch nog de meer dan leuke veldrietzanger op.

De laatste en misschien wel belangrijkste reden is dat je de Donaudelta gewoon het best bezoekt door effectief door de delta te reizen. Een hotelboot of met kleine bootjes van hotel naar hotel in de verschillende dorpjes levert ongetwijfeld heel wat extra leuke soorten op. De twee keer dat wij ons lieten rondvaren door de Delta waren dan ook absoluut de moeite en leverden heel wat leuke foto’s en soorten op. Een van die leuke soorten was mijn tweede “lifer” van deze reis: De witvleugelstern, al waren tijdens die boottochten vooral de pelikanen enorm spectaculair.

Andere leuke waarnemingen waren de beetje verwachte siesels die op geregelde tijdstippen wel eens tevoorschijn kwamen en eenmaal hadden we ook het geluk een goudjakhals waar te nemen.

Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram Feed
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.