Nog exact 68uur tot de start van mijn allereerste marathon!
En als alles goed gaat ben ik er binnen minder dan 71uur al weer vanaf.
Tijd dus om nog eens terug te kijken op de voorbereiding, die verdomde taperperiode en nog een laatste keer mijn doel uit te spreken.

16 september 2017.
Een goeie maand nadat ik het geweldige idee had om eens te testen of ik 100km kon lopen tijdens de dodentocht kon ik eindelijk opnieuw mijn eerste min of meer pijnvrije looppassen zetten.
De eerste 5.6km richting Rotterdam marathon!

2.5 maand voor die 16de september had ik nochtans het idee opgevat om vanaf dan enkel nog op een recreatieve manier aan atletiek te doen. Blijkbaar was mijn 28 jarige geweldig competitieve lijf daar nog niet klaar voor dus voor ik het wist was ik opnieuw competitieatleet. Niet meer op de 400m en 800m, maar wel op die mythische marathonafstand.

Een maand na die 16de september liet ik alweer weken van 70km optekenen en droomde ik, als ik terug kijk in mijn trainingsdagboek, al van een marathon in minder de 2u48. Een eerste test volgde op 1 november toen ik een halve marathon wist af te haspelen in 1u19′. Niet het gehoopte resultaat toen maar het was wel de aanzet om er nog wat harder in te vliegen.

Het voorgenomen 5 keer trainen per week werd ingeruild voor 6 keer trainen per week en de 70km/week maakte plaats voor 100km per week met als piek een week van 131km. Achteraf gezien een misschien wat te snelle opbouw gezien mijn beperkte voorgeschiedenis met dit volume qua kilometers maar het competitiebeest in mijzelf was te sterk.
Resultaat: Een lichaam dat tot op het randje, en er soms misschien zelfs wat over, werd belast.

De zware belasting leverde gelukkig wel resultaat op!
De wedstrijd over 30,5km in Sint-Andries was de beste dag uit mijn voorbereiding en in een wedstrijd die ik voor 90% solo afwerkte en op een parcours dat zeker niet het snelste was kwam ik tot een tempo van 3’41″/km! En zo maakte het doel om 2u48 te lopen definitief plaats voor het huidige doel: Sub 2u40!

De laatste wedstrijdprikkel in Den Haag over de halve marathonafstand leverde met 1u15’23” een bevredigend resultaat op al had ik stiekem op nog iets meer gehoopt. Gelukkig volgde er toen nog een zeer goeie week van 131km, die ik zonder veel moeite wist te volmaken waardoor ik toch met het nodige vertrouwen aan de taperperiode kon beginnen.

Maar die taperperiode blijkt mij niet geweldig gunstig gezind te zijn. Het lichaam begon na die 131km week toch wat tegen te spartelen waardoor ik voor een redelijk stevige afbouw koos. Van 131km naar een week van 76km, gevolgd door een week van 55km en afsluiten deed ik deze week met maar 2 kleine prikkels goed voor 18.5km.
De benen deden tijdens deze periode wat ze moesten doen en beschikten vandaag over de frisheid waar ik op rekende maar de rest van het lijf blijft toch wat tegenwerken. Meer specifiek de aanhechting van die verdomde spier die me 6 maand geleden ook aan de kant hield. Deze keer niet de aanhechting aan de knie, maar wel 40 cm hoger ter hoogte van mijn heupbeen.
Geen heel uitgesproken pijn, meer dan dat zelfs een pijn die vooral tussen mijn oren lijkt te zitten want hoe meer ik rust hoe meer last ik ervan lijk te hebben, maar ideaal is het in ieder geval niet. De komende twee dagen hoop ik in ieder geval op een nog wonderbaarlijke genezing!

Maar nog meer dan op die genezing rekening ik gewoon op het beest dat vrij komt wanneer ik daar zondag aan de Erasmusbrug aan de startlijn zal staan. Ik had het er hier eerder al eens over het geweldige hormoon adrenaline, en ook zondag rekening ik op dat fantastische stofje aangemaakt in mijn bijnieren.
Mijn doel blijft dus wat het was, de conditie is wat ze moet zijn en de goesting om nog één keer geweldig hard af te zien borrelt de laatste dagen al serieus op.
Afhankelijk van welke groepjes er ontstaan probeer ik halfweg door te komen in een tijd net onder 1u21 en zal ik er vervolgens een tweede halve marathon proberen aanplakken in minder dan 1u19!

Het weer lijkt ons momenteel in ieder geval redelijk gunstig gezind met een start temperatuur van rond de 12°C, voldoende wolken om de echte ‘hitte’ hopelijk net lang genoeg uit te stellen maar vooral, er wordt weinig wind voorspeld!

Om 10u mag ik los vanuit het startvak 1B met normaal alleen maar lopers rondom mij die ook allen een tijd tussen 2u30 en 2u45 ambiëren.

Voor wie me wil volgen:
Ik zal aan de start verschijnen met startnummer 1082 en ben te volgen op de smartphone via de “NN Marathon Rotterdam 2018” app die je zowel kan downloaden voor de Iphone als voor de smartphones die op Android draaien. In deze app kan je me “live” volgen met tussentijden om de paar kilometers.

Hier kan je de app downloaden:

Iphone: https://itunes.apple.com/us/app/id1080330454

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.meetmijntijd.marathonrdam

Mijn laatste road to Rotterdam statistieken:

  • 2444.5km gelopen
  • 147 trainingen afgewerkt
  • 6 wedstrijden gelopen
  • Nog 3 dagen tot Rotterdam!
Tags
No Tag

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram Feed
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.