Atletiek, Marathon, Marathon Rotterdam 2018

Aftellen

Hij mag gaan komen die marathon!

De eenzame kilometers, de vele kilometers, de vermoeidheid en vooral het feit dat ik de vorm die ik wil hebben eigenlijk al te pakken heb zorgen ervoor dat ik nu echt wel aftel naar de marathon.

Dat aftellen zal nog 35 dagen in beslag nemen, of dus nog exact vijf weken.
Tijdens die vijf weken staat er nog 1 (hopelijk) zeer snelle halve marathon gepland, nog twee 30km+ duurlopen en nog heel wat trainingen van ruim 20km met tempo’s in de buurt van het marathontempo. Het grootste deel van die trainingsarbeid valt in de komende drie weken want de laatste twee weken voor de marathon staan helemaal in het teken van uitrusten.
En naar dat uitrusten kijk ik ongelofelijk uit. Na vijf maanden toch wel behoorlijke hard trainen ben ik letterlijk vergeten hoe het voelt om nog eens met echt frisse benen rond te lopen.

Vandaag stond er normaal trouwens een test over 10km op het programma. Helaas kwam de sneeuw roet in het eten gooien en werd de wedstrijd zoals op voorhand al een beetje gevreesd afgelast.
Omdat ik toch een dag of twee min of meer had afgebouwd wou ik de benen vandaag toch eens testen.
Op het programma: 4km opwarming aan 4’20″/km onmiddellijk gevolgd door 10 wat stevigere kilometers. Het plan was om op marathontempo (3’47″/km) te vertrekken en progressief te versnellen maar dat viel toch aardig tegen.
De wind op kop in de eerste 5km hielpen niet echt maar vooral de andere focus en het gebrek aan adrenaline maken van een training toch echt wel iets anders dan een wedstrijd.
Resultaat: een beperkte progressie richting 3’39” in kilometer negen en dan gelukkig nog een goeie 10de kilometer in 3’28” en dus een 10km in 36’57”.

Als ik het (moeizame) gevoel van vandaag vergelijk met de 30km wedstrijd van twee weken geleden kan ik me onmogelijk voorstellen dat ik toen dit tempo 30km lang liep… Maar het was toch effectief het geval, dus geen paniek, en vertrouwen hebben in dat geweldige hormoon adrenaline en er voor zorgen dat we met de juiste focus aan de start staan binnen 5 weken.

Na de lange duurloop van morgen en nog een stevige training op dinsdag is het de komende week uitbollen richting de halve marathon in Den Haag waar ik op een tijd van rond de 1u15′ reken bij wijze van ultieme test richting Rotterdam.

Nog even volhouden dus…

Mijn road to Rotterdam statistieken:

  • 2052.2km gelopen
  • 125 trainingen afgewerkt
  • 5 wedstrijden gelopen
  • Nog 36 dagen tot Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *