Atletiek, Marathon, Marathon Rotterdam 2018

30km Leopoldsloop

Na ruim twee maanden hard labeur op training werd het nog eens tijd om tijdens een wedstrijd te kijken waar dit mij had gebracht. Ik koos voor de Leopoldsloop te Sint-Laureins waar er een wedstrijd over 30km werd georganiseerd.

Na een wat twijfelachtige aanloop waarbij ik enkele dagen op het randje van ziek zijn balanceerde, gevolgd door wat minder vlot lopende trainingen met de nodige twijfels als gevolg stond ik deze morgen toch op met een goed gevoel en vooral, de nodige goesting om er tegenaan te gaan.

Het plan van de dag:
Vertrekken op het vooropgestelde marathontempo van 3’47″/km en eens het halve marathonpunt voorbij de gashendel open draaien.

De realiteit:
De gashandel vanaf kilometer 1 open trekken en zien hoe lang we dit zouden volhouden.

Gelukkig blijk ik mijn eigen lichaam ondertussen aardig goed te kennen en hield ik het tempo gedurende 30km redelijk constant. De snelste kilometer werd afgelegd in 3’35” (de 2de), de traagste in 3’50 (de 25ste).

Over het wedstrijdverloop kan ik ondanks de aardige afstand relatief kort zijn.
Iets te snel starten en na een goeie kilometer al alleen vallen. Vanop plaats 7 in de komende kilometers enkele nog sneller gestarte lopers inhalen waardoor ik al snel op plaats 4 terecht kwam. Eenmaal op plaats 4 werd het een wat eentonige wedstrijd waarbij plaats 3 nooit veraf was, maar waar ik mezelf vooral moest intomen om er niet te snel naar toe te lopen.
Na 22km wist ik uiteindelijk aan te sluiten en had ik het gevoel dat het podium binnen zou zijn. Helaas was dit zonder mijn rechtstreekse tegenstander gerekend. Na 25km, in een strook wind op, moest ik toch opnieuw het gat laten en kreeg ik het voor het eerst wat moeilijk met als gevolg een kilometer in 3’50”. Eenmaal die moeilijke kilometer wind op gepasseerd slaagde ik er toch weer in het tempo op te trekken en kon ik de wedstrijd afsluiten met enkele kilometers rond de 3’40″/km. Helaas deed de man op plaats 3 dat ook…

Eindresultaat: 30.58km (30.4km volgens GPS) in 1u52’25”!
Met andere woorden, 3’40” a 3’41” per kilometer.

Een tempo waar ik mezelf toch enigszins mee verbaas, zeker aangezien er een 7-tal kilometer over onverharde wegen die er niet altijd even goed bij lagen moesten worden gelopen.
De komende weken wordt het dus vooral zaak om de conditie gewoon op peil te houden, en vooral tijdig naar het lichaam te luisteren zodat we zonder blessures richting Rotterdam kunnen afzakken.

En als dat allemaal goed loopt blijft dat droomscenario van sub 2u40 nog steeds een haalbare droom al probeer ik mezelf toch ook voor te houden dat een beetje trager ook niet slecht is… Al blijf ik natuurlijk een competitiebeest dat zichzelf al graag eens onder druk zet.

Op naar Rotterdam! Nog 50 dagen te gaan…