Atletiek, Marathon, Marathon Rotterdam 2018

Kerstloop Stekene

Hard work, pays off…
Of dat zal dan toch hopelijk het geval zijn in de nabije toekomst.

De kerstloop in Stekene bracht nog niet 100% het gewenste resultaat al was het zeker ook niet slecht.
Het basistempo zit wel oké, de echte diepgang ontbrak wat…

Na ondertussen toch al aardig wat stevige trainingsweken besloot ik me nog eens te wagen aan een wedstrijd. Door het vele verbeterwerk trok ik zelfs min of meer fris richting Stekene dus hoopte ik toch op een 10km tijd van (net) onder de 34′.
Het parcours in Stekene was met 3 bochten van 180° en 2 bochten van 90° behoorlijk eenvoudig en dus ook relatief snel te noemen. Al is het als “beginnend” stratenloper nog wel wat wennen aan het feit dat ik niet meer op een piste loop. De paar 100m (vlakke) kasseien en het feit dat het niet overal 100% vlak was zorgen er natuurlijk voor dat je net niet altijd dat constante tempo van op een piste kan ronddraaien.

Een wedstrijdverslag van zo een wat langere wedstrijd is relatief eenvoudig te omschrijven.
Iedereen liep zo hard als hij kon en uiteindelijk kwam ik als 6e over de streep.
Iets uitgebreider kan ik er nog bij zeggen dat ik zowat heel de wedstrijd rond die 6e plaats liep. Na de volle 100 meter ging er al vier man vandoor. Eentje daarvan zouden we met ons groepje van een 5-tal man nog inhalen na de eerste van vier ronden, die andere drie snelle mannen zouden we enkel nog al kruisend op het parcours tegenkomen.
Met vijf man liepen we daar dus in de ‘hopeloze’ achtervolging. Tijdens de eerste wedstrijdhelft deed ik zeker en vast mijn deel van het kopwerk, iets over halfweg kreeg ik het wat moeilijk en ik was duidelijk niet alleen want ons groepje viel volledig uit elkaar.
De nummer vier en vijf uit de uitslag gingen er vandoor en ik moest zelfs een gaatje laten op de nummer zes. Omdat ik na de derde ronde besefte dat 10 a 15 meter achter die nummer zes blijven lopen redelijk stom was besloot ik er toch maar weer naartoe te lopen en eenmaal aangesloten deed ik ook maar een poging om er nog een snelle laatste ronde uit te persen. Plaats zes was dus opnieuw mijn positie en even dacht ik ook nog naar de nummer vier en vijf te kunnen lopen.
Op een goeie kilometer van het einde liep ik toch opnieuw tegen mijn limiet aan en het zou dus bij plaats zes blijven.
Mijn GPS liet me weten dat ik het 10km punt in 34’58” passeerde en een paar 100 meter verder passeerde ik ook de finishlijn in 36’00”.
Iets trager dan gehoopt maar zeker ook niet slecht!

Positieve punten van de dag: Met mijn basistempo en recuperatie zit het goed. Die kilometers van 3’30” ronddraaien ging relatief vlot en een paar minuten na de finish kon ik alweer vertrekken om nog een goeie 5 kilometer uit te lopen, en aangezien ik een marathon aan het voorbereiden ben is dat misschien wel het belangrijkste dat ik moet onthouden.

Werkpunten van de dag: Met een 10km tijd van 35′ is een marathon lopen in minder dan 2u40 geen evidentie. Werken aan die hardheid om kilometers van 3’20” te kunnen ronddraaien in plaats van kilometers van 3’30” moet dus zeker wel blijven gebeuren.
Ook aan mijn mentale focus voor een wedstrijd mag nog wat gewerkt worden. Om de één of andere reden kan ik de stress die ik vroeger kon opwekken voor een pistewedstrijd nog niet echt terug vinden voor zo een stratenloop.

Terug aan het trainen nu!
Nog een goeie week kilometers malen en dan gaan we een goeie week eens echt rusten zodat we begin januari uitgerust kunnen beginnen aan onze echte specifieke voorbereiding richting Rotterdam.

Road to Rotterdam statistieken:

  • 1006,2km gelopen
  • 64 keer getraind
  • 4 wedstrijden gelopen
  • 110 dagen tot Rotterdam

 

1 thought on “Kerstloop Stekene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *