Fietsvakantie, Noorwegen, Reizen

“Into the wild”

Maandag 10 juli vertrek ik voor mijn eigen versie van into the wild! Een Noorse variant, eentje op de fiets en uiteraard ook eentje met een wat betere afloop.

Van 10 tot 24 juli trek ik op fietsvakantie door Noorwegen. Twee weken in mijn eentje op de fiets langs fjorden, gletsjers, hoogvlaktes en nog veel meer moois.

Omdat een fietsvakantie een milieubewuste manier van reizen is besloot ik me ook op een relatief milieubewuste manier naar Noorwegen te verplaatsen. Niet met het vliegtuig dus maar wel met de trein en boot.

Eenmaal aangekomen in Noorwegen zal ik door het binnenland van het aan de oostkust gelegen Langesund naar het aan de westkust gelegen Bergen fietsen.
Samen met de verplaatsingen om me van de trein naar de boot en omgekeerd te verplaatsen zal ik ongeveer 750 kilometer afleggen. Niet geweldig veel maar aangezien dit gepaard gaat met meer dan 10.000 hoogtemeters zal ik er zeker mijn werk mee hebben.

De hoogtepunten in Noorwegen zullen elkaar waarschijnlijk snel opvolgen maar op papier kijk ik vooral uit naar mijn passage langs Hardangervidda.

Hardangervidda is het grootste nationaal park van Noorwegen en tevens één van de grootste hoogvlaktes van Europa. In dit gebied van 8000km² loopt de grootste populatie rendieren van Europa rond, ondanks dit feit is de kans dat ik ook effectief rendieren zal zien eerder beperkt maar we gaan ons best doen. Verder is dit gebied ook de zuidelijkste grens voor arctische soorten als de poolvos en de sneeuwuil. Een sneeuwuil die ’s avonds voor mijn tentje een lemming komt vangen, ik zie het al helemaal voor me!
Nadat ik eerst de oostkant van Hardangervidda aandoe zal ik langs de noordkant over de Rallarvegen fietsen. Het bekendste en mooiste ‘fietspad’ van Noorwegen. Rallarvegen is een pad aangelegde toen er aan het einde van de 19e eeuw een spoorweg werd aangelegd tussen Oslo en Bergen. Het pad dat toen werd gebruikt om materiaal aan te voeren is ondertussen uitgegroeid tot een toeristische trekpleister onder de wat sportievere toeristen.

Via deze blog hoop ik de geïnteresseerden op de hoogte te houden van mijn avonturen.
Ja ik weet het, niet echt “into the wild” zo met een smartphone op stap gaan maar ik schrijf nu eenmaal al eens graag en blog en trek al eens graag een foto.