Natuurfotografie

Verdronken zwarte polder

De zwarte polder, dé ontdekking na een weekje vakantie in Retranchement. Een klein dorpje aan de Nederlandse kant van het Zwin. 

Die zwarte polder is een relatief klein natuurgebied ten oosten van Cadzand. Na een dijkbreuk in 1802 ontstond de verdronken zwarte polder, een prachtig getijdengebied met slikken en schorren. Heel kleinschalig in vergelijking met het nabijgelegen Zwin, maar landschappelijk echt zeer mooi. Zeker wanneer een deel van het hoger gelegen schorre dankzij een stevige stormvloed ook nog eens onder water kwam te staan.

Ik trok tijdens onze week vakantie twee keer kort naar dit gebied specifiek om enkele vogels op de foto te zetten. De eerste keer zorgde een aangespoelde dode vis voor wat aantrekkingskracht op enkele meeuwen, helaas kwam toen de storm opzetten waardoor mijn fotomateriaal iets te hevig werd blootgesteld aan een zandstraling.

De tweede keer focuste ik mij op de steltlopers op de slikken. De aanwezige vogels waren relatief goed gewend aan de mensen die passeerden op het knuppelpad, dus ik besloot mij onder het knuppelpad te leggen in de modder. Na een klein uurtje wachten ,en een stijve nek later, kon ik toch met enkele degelijke beelden van onder het knuppelpad kruipen.

Dat we later op de week tijdens een wandeling in het avondlicht ook nog eens twee jagende velduilen ontdekten maakte het gebied nog een beetje mooier.

1 thought on “Verdronken zwarte polder

  1. Dag Ruben , ik ben kort geleden tijdens mijn zoektocht naar info op je website terechtgekomen. Heel overzichtelijk geschreven ook voor Helgoland. Noorwegen vind ik prachtig zou het eens willen aandoen , maar niet met de fiets….. Mooie fotos erbij. 😊
    Groet Jessy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *